Goss House, Boulder CO

Originally built as a two-story brick farmhouse in 1881, the design of this house had attempted a formal grandeur. When the clients bought the property, they were enchanted with certain aspects of the house, and they wished to guard its cultural mark in the neighborhood as well its natural setting. We incorporated the client's personalities and needs into the design of the structure, using classical and modern architectural elements. The house is ordered, which manifest reserve and formality. Within that formality, however, is a spirited and inspired informality.

The house was rebuilt in a variation on the historical cruciform plan. Integrating a modernistic turn to the design involved continually shifting the axis in an asymmetrical pattern. For example, once within the formal entrance one is immediately confronted with a wall, obliging either left or right movement, as if entering from the side of a building. This asymmetry constantly challenges the expected.

Each of the four quadrants opens out to a different view and relates uniquely to that landscape and light. The design and placement of windows and skylights pose the same asymmetry, creating a light box effect, a dialogue of light and shadow. In the formal living area, windows on the east are placed high, maximizing privacy and early light, controlling the temperature of the room, and allowing placement of smaller pieces of art below them, Those on the west are placed low, not only to control the view, light and temperature, but also to allow larger artwork to be displayed at a higher level of the room.